onsdag 15. juli 2009

Sauejakten - Haruki Murakami

For et fyrverker av en bok!! Murakami er en sikker vinner, og denne var intet mindre enn et eventyr.

Som vanlig er det en ung mann som har hovedrollen. Han har katt, liker rock, er ikke helt heldig i kjærligheten og drikker mye. Det Murakamiske mennesket! Fortelleren bor i Tokyo og driver et reklamebyrå med en forfyllet venn. På det tidspunktet vi treffer han, har han nettopp blitt skilt fra sin kone, og befinner seg i en eksistensiell litt "flytende" tilstand. Han fremstilles som meget middelmådig, med et kjedelig liv - noe som endrer seg da han treffer den unge kvinnnen med de nydelige ørene.

Hovedpersonen blir kontaktet av en mafialignende mann som representerer "sjefen". Årsaken er et foto han har brukt i en reklamekampanje: et foto av en grønn eng fylt med sauer. Den store sauejakten er i gang.

Historien er sammenvevd og som alltid hos Murakami: overraskende. Jeg har ventet med å lese boken fordi vaskeseddelen hevder det er en thriller. Det er det ikke. Det er en typisk Murakami bok med masse irrganger, merkelige historier, enda merkeligere mennesker, og i bunnen den varmen som alltid Murakami klarer å formidle.

En sommerbok som anbefales alle glade lesere. Dette er en bok som sitter i - lenge!

God bok!

4 kommentarer:

 1. Litt rart egentlig at de putter denne boken i kategorien Thriller. Murakami sine bøker passer overhodet ikke inn i de ordinære kategoriene. Historiene er litt av alt. Enig med deg at det er en veldig god bok forøvrig.

  SvarSlett
 2. Enig! Dette er skikkelig Murakami - absurd, sært, drivende. Hvis du ikke har lest Dans, dans, dans, må du lese den nå! jeg leste dem i omvendt rekkefølge og gikk glipp av en del referanser til sauemannen i dans - bl.a. dukker sauemannen opp på et mystisk hotellrom. Og dessuten foretas en fantastisk reise. Jeg likte dans-boka bedre, faktisk.
  Så gøy at flere leser Murakami i sommer - jeg er på slutten av Trekkoppfuglen nå - den er annerledes og veldig TJUKK!

  SvarSlett
 3. Jeg elsker Trekkoppfuglen. Eller retter: jeg elsker Murakami :-) Han er fenomenal!!! Glemte Kafka på stranden da jeg reiste på ferie. Men da har jeg noe å glede meg til!

  SvarSlett
 4. Jeg synes også Sauejakten var vanskelig å forstå. Men hvis jeg skalkomme med min tolkning,vil jeg si at boken handler om mange ting. For det første er det en kritikk av det moderne samfunn. Hovedpersonen har ikke navn. Det er fordi han føler seg fremmedgjort fra seg aelv. De andre personene har heller ikke navn, og det kan være et virkemiddel for å poengtere at hovedpersonen ikke engasjerer seg i andres liv. Han har på en måte gitt opp.
  Men det Sauejakten først og fremst handler om er forskjellen mellom kjærlighet og begjær: les sau vs. hval.
  Rotta er en person som har virkelig gått inn for å elske ei jent. Men det gikk veldig dårlig, og etter det ble livet veldig vanskelig. Hvalen er symbolet på begjær. Rotta sitter em sommer og ser på en hvalpenis, men så finner han ut at han ikke er interessert: "Nemlig, jeg er ikke en hval". Men hovedpersonen er en hval. Han bryr seg ikke om kjæresten sin, egentlig. Rotta er en sau. Sauer er myke, varme, dumme og lever i flokk. Sauen er kjærligheten. Når man får sauen inne i seg, blir livet bra. Men når man blir saueløs, er det grusomt.

  SvarSlett