torsdag 6. desember 2012

Howard Jacobson - Finklerspørsmålet

Denne boken er prisbelønnet (Booker prisen 2010) og bejublet i blogger og av anmeldere. Et mesterverk, en komedie, skremmende, ambisiøs og fantastisk er noen av superlativene som brukes på smussomslaget. Med andre ord en bok å la seg rive med av. Eller?

I boken møter vi Julian Treslove, Sam Finkler og Libor Sevcik. De to siste er jøder, Treslove er deres venn gjennom flere tiår. Vi leser om forholdet dem i mellom, deres forhold til kvinner og deres forhold til samfunnet. Tittelen Finklerspørsmålet henviser til Julian Tresloves følelse av at jødene, som han omtaler finklerne, har en felles inneforståtthet om seg selv og verden som Julian blir ekskuldert fra. Julian Treslove er en ekstremt irriterende mann (i denne leserenes opplevelse) som grubler på nyttige og unyttige ting. Etter at han en kveld blir ranet og forslått - og i hans hode omtalt som jøde, raneren hveser "Yu Yew", blir han overbevist om at han er jøde han også.

Det kan sikkert sies mye om denne boken, og det er godt mulig det er en humoristisk og godhjertet beskrivelse av noe felles-jødelig. Men den falt ikke i smak hos meg. Jeg kan ikke sette helt fingen på hvorfor, den er godt skrevet, men det er ett eller annet med fremstillingen av både det jødiske generelt og menn spesielt som jeg ikke finner tiltalende. I tillegg får jeg en litt dårlig følelse - jøder overalt blir fremdeles ekstremt dårlig behandlet, også i Norge - og det plager meg. Tresloves behov for undergang og elendighet, identifikasjonenmed jødene og behovet for å begrunne egen elendighet i en felles jødisk historie - nei, dette var ikke helt i blinken for meg. Men, boken er godt mottatt over hele den engelskspråklige verden og i Skandinavia. Derfor anbefaler jeg deg heller å lese andre anmeldelser når du skal vurdere om dette er noe for deg. Bloggen Har du lest? har som alltid en god og fyldig omtale av boken.

5 kommentarer:

 1. Denne begynte jeg på for et par måneder siden, men ga opp halvveis. Merkelige teorier som jeg ikke helt ser hvor han vil med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var også på nippet til å gi meg, men basert på hardulest? sin bloggomtale av boken (og at den fikk Booker prisen) fortsatte jeg i den tro at noe "måtte skje". Det gjorde det også, men ikke noe som var oppklarende for min lesing av boken.

   Slett
 2. Eg las denne for halvanna år sidan og var heller ikkje overbegeistra. Eg synest for så vidt at drøftinga av det jødiske som identitetsskapande faktor er noko av det som er litt interessant med denne boka. Men eg kom aldri heilt "på innsida" av Treslove og syntest slik sett at det var ei lite engasjerande lesaroppleving.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg at det er interessant. Det er noe med formen her som jeg ikke helt kan like. Har du sett Har du lest? sin omtale? Den er grundig og god.

   Slett
 3. Oh, så spennende. Denne har jeg liggende på Kindelen min, men ikke lest enda!

  SvarSlett