tirsdag 24. juli 2012

Anna Funder - Alt jeg er

Australske Anna Funder har hatt stor suksess med boken "Alt jeg er". Den er litt tung å komme inn i, men dette er en av de bøkene som bare blir bedre og bedre.

Boken tar utgangspunkt i en faktisk historie om en gruppe unge mennesker som er i motstandsbevegelsen under opptakten til andre verdenskrig. Vi følger Ruth, en gammel kvinne som ser seg tilbake og Toller som tar livet av seg på slutten av 30-tallet. De har en person til felles som de begge var dypt knyttet til, en ung kvinne som het Dora.

Dora var Ruths eldre kusine og Tollers elskerinne. Hun var en aktiv figur i motstandsbevegelsen og en viktig person i motstandsarbeidet - først i Tyskland, deretter i England. Dora dør før krigsutbruddet - og vi forstår tidlig i fortellingen at hun har gjort en heroisk innsats for saken hun tror på. Hans, Ruths ektemann er en annen sentral person i boken, men ikke en person vi blir så godt kjent med som de tre andre. Forfatteren klarer å la leseren både bli en som vet hva hovedfortellerene tenker og lar oss betrakte de andre personene, både fra hovedfortellernes ulike ståsteder og som selvstendig leser. Det er meget bra!

Det er en tankevekkende og rystende historie som tegnes i boken. Vi kjenner alle til Hitlers overgrep, og i tillegg får vi et godt bilde av hvordan flyktningerne - særlig jødene - ble behandlet. Veldig mange land valgte ikke å ta imot flyktninger fra Tyskland, noe som førte til at de ble sendt tilbake til Tyskland. De fleste ble sendt til leire og drept eller døde der da de kom tilbake. De som kom seg til utlandet ble ofte jaktet av tysk etteretningstjeneste og mange ble drept i det landet de hadde flyktet til.

Ruth er en fortellerstemme det er lett å bli glad i og hun har en hjerteskjærende historie å fortelle. Jeg ble sterkt grepet av denne boken og likte godt den sakte opprullingen av det som som fortelles. Den er godt skrevet og historien er troverdig, godt fortalt og sterk. Anbefales på det varmeste!

God bok!

3 kommentarer:

 1. Fin bokomtale - både den for meg ukjente forfatteren og boken må sjekkes ut.

  Ha en finfin tirsdag!

  SvarSlett
 2. Så gøy at du også likte denne boken :) Synes den har fått ufortjent lite oppmerksomhet.

  SvarSlett
 3. Nå har også jeg lest denne boka og skrevet om den på bloggen min. Fantastisk fin bok jeg virkelig er glad for at jeg har fått med meg! Den var litt tung å komme i gang med, men dette løsnet etter hvert. Boka fortjener mye mer oppmerksomhet enn den har fått!

  SvarSlett