Wow! Dette var litt av en tekst. Jeg er litt usikker på hva jeg skal mene om den, men fengende er den. Boken handler om en forholdsvis ung forfatter som gjør alt han kan for å ødelegge det kjipe livet sitt. Det vil si, han har det egentlig ganske greit: han er etablert som forfatter, forlovet med en kvinne han elsker, og lever det som kunne vært et normalt og ok liv. Romanpersonen er mer enn selvdestruktiv. Han går til prostituerte, drikker, doper seg og har sex med mindreårige. Han har bestemt seg for at Oslo er en møkkaby, Norge er et møkkaland og alt er i det hele tatt bånn i bøtta.
Jeg vet ikke om Flink, som er godt plassert på venstresiden, skriver denne som et forsøk på en samfunnskritikk, om det er en beskrivelse av en mann i krise eller om det kun er skriving for skrivingen sin skyld. Hvis det er en samfunnskritikk syntes jeg den er feilslått. Familien til forloveden representerer den hjernedøde høyresiden, bor på Tåsen (i parantes bemerket: Tåsen ligger i Nordre Aker, en fin bydel i Oslo, midt mellom øst og vest. Den er bebodd av stort sett akademikere, politikere, forfattere og byråkrater. Bydelen grenser mot marka, og folk er over gjennomsnittet aktive friluftsfolk. Skolene i bydelen er gode, og bydelen er gjennomgående preget av et godt miljø. I tillegg er det en bydel som er lite snobbete sammenlignet med andre steder vest i Oslo.) Uansett: den familien Flink skriver om virker en smule karikert, og det blir ikke mer troverdig når hovedpersonen har sex med husets 13-åring.
Hvis Flink's formål har vært å vise hvor fælt det er for en mann i 30-årsalderen å vippe over i et A4liv med kone og barn, treffer han kanskje litt bedre. Hovedpersonene bestemmer seg for å være lykkelig når han får vite at han skal bli far. Det som ikke er helt troverdig er at en ålright dame, fra Tåsen (?), vil ha barn med en sånn drittsekk som hovedpersonen er. Men, hvem vet. Vi kvinner tar merkelige valg når det gjelder menn.
Med henvising til noen av de debattene som har gått på litteraturbloggen,no: hovedpersonen skriver en novelle til en novellekonkurranse. Han sender novellen til en ukjent kvinne i Balestrand - og hun vinner selvsagt hele konkurransen. Fordi hovedpersonen er forfatter, må vite, og vet akkurat hva de ønsker i konkurransen. Dette er arrogant skrevet - men antagelivis ikke mindre troverdig enn andre deler av boken. Samtidig er det mulig at Flink har plukket opp strømninger fra enkelte mannlige forfatteres nedlatenhet for oss dødelige og sin egen fortreffelighet. Hvis det er dette perspektivet Flink har er det slett ikke så verst.
Tiltross for at boken er forutsigbar, i betydning at Flink rakker ned på Tåsen, middelklassen og en kvinne i Balestrand: dette er en annerledes og leseverdig bok. Super som lektyre på toget (eller T-banen fra Tåsen til sentrum) , som tidstrøyte og ferielektyre.
God bok!
Jeg leste denne i forbindelse med Bokbloggturneen ifjor og lot meg gladelig tragifornøye - noe med å skli gjennom tåkelivet og gjøre utenkelige ting.
SvarSlett- men noe perfekt ungdomsbok synes jeg ikke det var.
Ungdomsbok?? nei, det syntes jeg er helt feil målgruppe.
SvarSlett- men der er nok de ungdommene som stemte den fram til fjorårets kritikerpris uenige :-)
SvarSlett- de mente visstnok den var:
- hysterisk morsom -
Hm. Jeg regner med at dette er ganske voksne ungdommer? Ikke ungdomsskolen...?
SvarSlettHåper det. Regner med at det er tenåringer av alle slag, usikker på akkurat hvor aldersgrensene til Ungdommens Kritikerpris går, over 15 - under 20?
SvarSlett- vet ikke, men synes uansett boka passer best for de over 30 :-))
Vi var visst på radioen i dag. Hørte du det? Jeg har ikke hørt det enda, men Herr Knirk hørte det. Han sa det var fint. Jeg stoler på ham.
SvarSlettJeg synes det var morsomt med gjenkjennede steder fra Oslo på 90 tallet spesiellt Helvete i Gamlebyen. Jeg anbefaler denne på det varmeste. En underlig stemmning i boken som er både tragisk og morsomt på samme tid.
SvarSlettJeg var med på ungdommeskritikerpris i fjor, og nei, vi er ikke ungdomsskoleelever. Dette var videregåendeelever.
SvarSlettHans Martin: takk skal du ha, da har vi fått det på det rene!!
SvarSlettVoldsomt til engasjement rundt beskrivelsen av Tåsen og svigerfamilien... Det at jeg-personen rakker ned på dette er vel neppe det sentrale poenget i boken.
SvarSlettVi snakker vel mer fusjon av naiv super og macht & rebel enn samfunnskritikk her.