mandag 21. juni 2010

Moon Palace - Paul Auster

Paul Auster er mesterlig! Intet mindre. Historien om Marco starter etter moren er kjørt over av en buss, han har flyttet fra sin onkel Victor, og studerer i New York. Alt han eier og har er 26 kasser med bøker etter onkelen, samt noen 100 dollar på en konto. Når Victor dør ramler livet til Marco sammen, og det tar nesten livet av han.
Som vanlig i bøkene til Auster skjer det den ene merkeligere hendelsen etter den andre, og vi får møte Kitty, hr. Effing og Barber. Alle har eventyrlige liv bak seg, og vi blir kjent med personene etter som bøkens handling skrider frem.

Denne boken er bokstavlig talt et eventyr. Sammentreffene er for usannsynlige, tragediene er for voldsomme og personene er for spesielle. I god Auster-stil med andre ord. Det er helt strålende lesing.

Historien er som sagt uendelig trist. Den ene forferdelige hendelsen avløser den andre, men det er allikevel en bok som oppleves som god og om ikke direkte lykkelig, så i hvert fall håpefull. På mange måter minner boken meg om Hustvedt's Blindfolded - ensomheten, de merkelige møtene og all tristessen. Dette er en må-lese-bok for Austers fan!

God bok!

8 kommentarer:

 1. Har ikke lest Auster. Har lyst. Hvor tenker du det er lurt å begynne?

  SvarSlett
 2. Takk for tipset. Jeg har tenkt litt på å lese en ny Auster-bok, for det er nå så lenge siden forrige gang at jeg ikke lenger husker hva jeg synes om ham som forfatter. Og denne høres ut som et sted å begynne. :)

  SvarSlett
 3. Tack för tipset! Ska komma ihåg det när det blir dags att läsa Auster igen!

  SvarSlett
 4. Jeg er veldig enig med deg! Det var denne boka som i sin tid gjorde meg til Auster-fan, noe som innebar at jeg MÅTTE lese alle bøkene han hadde skrevet. Siden har jeg fulgt Austers forfatterskap gjennom opp- og ned-turer (dessverre har det vært noen av dem også). Denne boka er fantastisk!

  SvarSlett
 5. Takk for tips =)

  Jeg elsket New York Trilogien og er veldig spent på å prøve meg på andre bøker av Auster.

  SvarSlett
 6. Denne leste jeg kort tid etter at den kom i pocket, har samme utgave som den du har tatt med bilde av, en Penguinutgave som jeg ser kom samme året som førsteutgaven, i 89! Før den hadde jeg lest 'The New York Trilogy' og forstått at John Irving likevel ikke var usas beste samtidsforfatter. Senere har jeg funnet ut at også Auster er ujevn, men jeg regner meg fortsatt som fan!

  SvarSlett
 7. Knirk: HVa??? Har du ikke lest Auster?? Du har mye å glede deg til!!
  Jeg begynte med Leviathan, men Moon Palace eller New York triologien er også kanskje bra som "starters" Du kommer til å storkose deg!!!

  SvarSlett