lørdag 3. april 2010
Livets lyse sider - Barbara Ehrenreich
Undertittelen på denne boken er Hvordan den hemningsløse dyrkelsen av positiv tenkning har underminert Amerika. Jeg så for en tid tilbake et intervju med forfatteren, hun var hos John Stewart (NRK2). Så litt visste jeg om boken, og om forfatteren, men jeg var uforberedt på at det skulle være en så glimrende, ironisk og spisset kritikk av positiv tenkning.
Positiv tenkning er tendensen til å skylde alt som ikke går så bra på sin egen mangel på positiv innstilling. Forfatteren får virkelig øynene opp for denne "filosofien" som kreftpasient. Hun får brystkreft og møter et helvete av rosa bamser, rosa sløyfer og "overlevere" som forteller om hvordan de har kjempet ned kreften ved hjelp av positiv tenkning. Ehrenreich viser at dette er det rene viss-vass, det er ingen vitenskaplig sammenheng mellom positiv innstilling og overlevelse. Forfatteren trekker dette videre og viser hvordan USA er gjennomsyret av denne tenkningen. Hun argumenterer for at både økonomien og kirken er bygget på overbevisningen om at hvis du tenker positivt, ja da går alt så bra.
Til min store fornøyelse trekker hun frem The Secret som en av verstingene av nyere bøker som hevder at du kan få alt du vil i livet, bare du tenker hardt og riktig nok på det du ønsker deg. Jeg er en av de mange som er kritiske og tar avstand fra denne sjangeren, og det gjør godt for en kritisk og negativ leser å få så mange gode og hardtslående argumenter for at denne litteraturen er trash.
Ehrenreich er ingen hvem-som -helst. Hun har flere publikasjoner bak seg, og hun har i tillegg en doktorgrad i biologi. Så dette er en dame som kan skrive, og som åpenbart også kan tenke kritisk. Hun viser hvordan positiv tenkning har vokst frem. Blant annet viser hun til Martin Seligman - ja, det er han med "lært hjelpesløshet" og hans rolle i dagens legitimering av positiv tenkning bevegelsen. Hun viser også hvordan store kirkesamfunn i USA har kastet ut Jesus, og i stedet har blitt et kynisk sted for inntjening av penger. Store penger.
Jeg likte denne boken veldig godt. Jeg liker at hun refererer og henviser til samfunnsteoretikere som f.eks. Weber, og at hun kjører en brutal og gjennomført analyse av positiv-tekning-bevegelsen. Hun sier selvsagt ikke at vi skal begynne å tenke negativt, men hun fremmer et slag for den kritiske tenkningen og for et større fellesskapsfokus enn det vi har.
En bok til ettertanke, fornøyelse og som et armslag for alle som er kritiske, og som mener at det er en dyd av nødvendighet i dagens samfunn. For de som liker bøker som the Secret og som ikke går iveien for å hevde at jeg må holde meg unna deg fordi du ikke er god for auraen min, eller fordi healeren min sier det: dette er obligatorisk lesning!! Du er lurt!
God bok!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Oi, denne fikk jeg veldig lyst til å lese! Jeg har tro på at det er en verdi i å trene sinnet til å bli mer bevisst på tankemønstre, trene på medfølelse og slikt (og akkurat det bygger jo på svært gamle tradisjoner), men dette nye positivitetskravet som råder så mange steder nå har jeg lite til overs for.
SvarSlettSikkert en tankevekkende bok. Jeg har lest "kjøpt og underbetalt" av samme dame. Hun reiste rundt i Usa og tok dårlig betalte jobber, i butikk, veikro, pleiehjem etc. Det "sitter i" ennå, flere år etterpå.
SvarSlettJeg har også kost meg med denne boken i påsken. Det var så deilig å lese hennes syrlige og ironiske kommentarer om det ene og hint. Nesten britisk i stilen! Har du lyst til å bli noe klokere er det bare å lese.
SvarSlettJeg venter på denne fra Amazon nå (det er vel en liten vulkan som har laget noen forsinkelser...) og gleder meg enda mer til å lese den etter å ha sett hva du skriver.
SvarSlettJa, den kom omsider i posten og jeg har fått lest den, som du har sett inne på bloggen min. :)
SvarSlettSynes det du skriver er veldig viktig og riktig. Jeg lot meg fasinere av beskrivelsene av hvordan enkelte menigheter (eller megachurches) har kastet ut Jesus, som du skriver, siden ydmykhet, anger og nestekjærlighet er dårlig butikk i forhold til maniert selvrealisering.
Gleder meg til å lese denne. Jeg hadde nesten begynt å tro at jeg var den eneste som hadde seriøse betenkeligheter med deler av de mest svarthvite ekstreme positivisme-filosofiene.
SvarSlett