torsdag 10. januar 2013

Marita Fossum - Et siste kyss

Et siste kyss er en bok om Adrian, en selvopptatt og selvhenført mann på 55 år, og noen av hans kvinner. Han har tre ekteskap bak seg, en god jobb som han ikke bruker for mye energi på og en kjæreste, Helen, som er på hans egen alder. Adrian er en mann som kvinner burde holde seg unna, men som de faller for. Klassisk med andre ord.

Adrian møter en ung journalist som ønsker å intervjue ham. Hun er Simone, og vi forstår ganske snart at hun har en skjult agenda. Adrian har vært sammen med hennes mor, som forlot mann og barn fordi hun ville være med Adrian. Det ender med selvmord og nå er datteren oppsatt på å vite mer om ham. Ganske raskt utvikler de et seksuelt forhold.

Therese er Helens datter, en skjør, gravid lesbisk kvinne, tydelig preget av farens selvmord mange år tidligere. Rollelisten er altså en meget brokete forsamling, og felles for kvinnene er menn som på en eller annen måte har preget dem og livet deres på en ikke god måte.

Marit Fossum skriver bra og dette er en god bok. Slutten var overraskende og kom noe brått, men den setter en støkk i leseren. Voldsepisoden som Adrian er involvert i er meget godt beskrevet, særlig fraskrivelsen av ansvar og manglende evne til empati.

Anbefales!
God bok!

8 kommentarer:

 1. Uffda! Ikke noen trivelig bok, høres det ut som. Får nok vurdere om den passer inn en dag. Har lest mange "utrivelige" bøker som har vært svært gode, særlig hvis forfatteren skriver godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er verdt å lese! Håper du liker den.

   Slett
 2. Denne så jeg på biblioteket i dag, så den må jeg lånes neste gang. :)

  SvarSlett
 3. Hei Janke! Lenge siden sist! Jeg har akkurat lest denne boka, og likte den godt. Den episoden med uteliggeren ga boka en ny retning, syntes jeg, og viste fram Adrians mørkere side.
  Boka tok også opp det mulige destruktive i kreativiteten/skrivingen. Jeg tok meg i å lure på hva som var forfatterens personlige mening om dette temaet under lesingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lille Søster - veldig hyggelig å høre fra deg! Enig med deg, det gir boken en retning, jeg har i ettertid tenkt at det er en episode som bidrar til å belyse - som du skriver - Adrians personlighet. Det du skriver om skrivingens destruktive potensiale er interessant!

   Slett
 4. Som eg akkurat skreiv i Lille søster sin blogg, dette høyrest ut som ei bok eg må lese.

  SvarSlett
 5. Jeg har plukket opp denne på biblioteket, må bare pløye gjennom "Sommeren uten menn" først. Tittet innom anmeldelsen din av sistnevnte bok, men lukket vinduet raskt da jeg så at boken fikk noe kritikk i kommentarfeltet. Takk for gode anmeldelser og inspirasjon i bokveien.
  Ingeborg

  SvarSlett