tirsdag 29. januar 2013

Bergsveinn Birgisson - Svar på brev fra Helga

Nydelig bok fra islandske Birgisson. Handlingen er skrevet som et brev fra en gammel mann til sin tidligere elskerinne, Helga. En islandsk variant av Broene over Madison County, dog mer mytisk, bundet til islandsk natur og jordbruk. Og et veldig annerledes språk. Men - om den store, forbudte kjærligheten som ikke blir gjennomført selv når det ikke lenger er forbudt.

Sauebonden som skriver brev er 90 år og historien er retrospektiv. Han svarer på et brev, eller en bønn, fra Helga, som ber han komme til henne i Reykjavik. Han reiste aldri, og gjennom denne teksten forsøker han å forklare Helga, og kanskje seg selv, hvorfor han ikke kom. Han knytter valget sitt til sin tilhørighet til naturen, til bruket han overtok fra sine forfedre og sin kjærlighet til det nære og personlige. Han forteller også sin opplevelse av den store kjærligheten mellom dem og hva som hendte den gangen for lenge siden.

I tillegg til at dette er en vakker kjærlighetshistorie formet som en vakker tekst, er dette noe av det mest erotiske jeg har lest på lang tid. Beskrivelsene av det fysiske og seksuelle nærværet er direkte skildret, i et nydelig språk og med det som bare kan betegnes som lyst og kroppslighet. Det erotiske språket er skildret blandt annet gjennom omgivelsene, dyrene, redskapene, farver, vær og vind. Sanselig er et godt begrep i denne sammenhengen.

En liten perle av en bok, fra et lite forlag med sans for utsøkte litterære kvaliteter.

Anbefales!
God bok.

4 kommentarer:

 1. Ja, jeg er så enig. Har lest den og lagt inn min mening om den på bloggen min. Fint å finne nye forfattere som fenger deg.

  SvarSlett
 2. Denne har jeg akkurat begynt på. Fint at du liker den. Jeg gleder meg til å lese resten.

  SvarSlett
 3. Denne må jeg lese siden jeg kom hjem fra Island på mandag.
  Et land og folk som imponerte meg stort!
  Hilsen Ingun

  SvarSlett
 4. Jøss, der var Lille Søster. Fint. Men det var ikke det jeg skulle si. Jeg skulle si at denne boka har jeg merket meg og har veldig lyst til å lese.

  SvarSlett