søndag 4. desember 2011

A dangerous method, Freudmuseet og Sabina av Karsten Alnæs

Freudmuseet i London
For noen uker siden var jeg i London, der jeg blant annet besøkte Freud-museet. Han flyktet fra Wien i 1938, bosatte seg i London og døde av kreft året etter, i 1939. Familien fikk flyttet med det meste av møblene, inkludert den berømte sofaen som pasientene lå på.

Huset ble museeum etter Anna Freuds død, og det er en spesiell følelse å være i arbeidsværelset til Freud. Han var interessert i antikken, historie og arkeologi, og rommet er fylt av gamle skatter: skulpturer, figurer og vaser. Og selvsagt et stort bibliotek. Skal du til London anbefales en besøk. Lenken til museet ligger her. Du får tilbud om å leie en liten båndopptaker som du kan ta med deg når du går rundt i huset, og det anbefales Da får du en grundig gjennomgang både om Freud, Anna Freud og gjenstandene i huset. I tillegg har de en utmerket museumsbutikk med Freud-relaterte bøker, og annet.

I går var jeg på kino og så filmen A dangerous method, en film om Jung og forholdet han hadde til Freud. Eller kanskje mer korrekt: filmen om Sabina Spielrein. Jung er blant annet kjent for teoriene om arketypene, og langt på vei var han på linje med Freud, til disse to bryter kontakten på grunn av vitenskapsteoretiske kontroverser. Mye av handlingen kretser rundt vakre og hysteriske Sabine, som Jung har som pasient og utvikler et kjærlighetsforhold til.

 
Jeg har lest den fantastiske boken Alnæs skrev om den russisk-jødiske psykiateren Sabina. Det gjør et sterkt inntrykk å se filmen når en vet hva som hender med denne kvinnen. For det første er hun antageligvis tenkeren bak flere av de teorestiske antagelsene Freud og Jung kom frem til, uten å bli kredittert. Hun inspirerte også pedagogen Piaget, som fremdeles har stor innflytelse på pedagogisk tenkning og på norske læreplaner. For det andre valgte hun å reise hjem til Russland, der hun ble drept av tyskerne i en synagoge i 1941. Før hun blir drept rekker hun å utdanne et antall psykoanalytikere, og hun arbeidet som psykiater i hjemlandet. Det er hjerteskjærende lesning. Boken er noe av det beste jeg har lest og uten sammenligning noe av det som har hatt sterkest inntrykk, både som leseopplevelse og følelsesmessig. Boken er glimrende skrevet og i tillegg til at vi blir kjent med Sabina får vi ett opprivende innblikk i de europeiske strømningene gjennom første halvdel av det forrige århundrede. Hvis du ikke har lest boken anbefaler jeg deg å lese den.
Både London-besøk, film og bok anbefales på det varmeste. Begynn gjerne med boken, det gir filmen det lille ekstra.

God tur, god film og god bok!7 kommentarer:

 1. Å, jeg tenkte på den filmen tidligere i dag (kanskje fordi jeg satt og leste til eksamen og psykoanalysen i litteraturen osv osv) og tenkte at jeg vil se den. Og neste gang jeg er i London, vil jeg også på Freud-museet!

  SvarSlett
 2. Jeg leste boka for mange år siden og husker at den gjorde et stort inntrykk. Filmen har jeg ikke sett ennå, men det må jeg jo bare få gjort skjønner jeg.

  SvarSlett
 3. Takk for at du minnet meg på den fantastiske boken Sabina:-)) Som Solgunn leste jeg den for mange år siden og den gjorde stort inntrykk. Tror jeg må komme meg på kino og se A Dangerous Method.

  SvarSlett
 4. Dette var en bloggpost å kose seg med, du! Først London. En av mine absolutte favorittsteder på denne kloden - og en omtale av et museum jeg aldri har besøkt, men som skal besøkes neste gang. Ble veldig nysgjerrig, hva np Freud ville ment om akkurat det :-)
  Og så går du videre og knytter sammen reise med film- og bokomtale. Ingen av dem har jeg "opplevd", men det tror jeg at jeg skal gjøre noe med.
  Godt å være tilbake og lese gode bloggposter på "jeg leser" :-)

  SvarSlett
 5. Ståle: takk skal du ha!! Og neste gang du er i Wien; du må poppe innom huset hans i Bergstrasse. Det er veldig mange år siden jeg var der, men det var en fin-fin opplevelse! Men London er det beste, for det er der alle møblene og tingene hans er.
  Godt å ha deg på bloggen igjen!!!

  SvarSlett
 6. Det var verkligen inspirationx3! Och minsann, boken Sabina har jag i min egen hylla!

  SvarSlett
 7. Denne filmen har jeg på vent.. Likte boka Sabina veldig godt, og så et teaterstykke basert på boka en stund etter på. Tror det var Riksteateret som hadde den på plakaten.

  SvarSlett