tirsdag 29. oktober 2013

Judith Hermann - Alice

Judith Hermann har gitt ut to bøker hos Gyldendal Forlag; "Bare gjengangere" og "Sommerhus, senere". Nå har novellesamlingen "Alice" kommet på Pelikanen forlag. Hermann er fra Tyskland, og er født i Berlin i 1970.

Alice er en novellesamling og vi følger kvinnen Alice gjennom fem signifikante opplevelser som alle handler om tap og sorg. Hver novelle handler om et menneske, nærmere bestemt menn, som dør eller har dødd. Felles for disse er at Alice er nær dem.

Det som først og fremst er slående ved novellene er språket. Det er ekstremt presist og beskrivende, uten å være utmalende. Ingen floskler, ingen bevingede ord, men bygget opp av betraktninger, sansning og stemninger. Det gjør at vi som lesere til de grader er til stede i teksten, vi kan føle, lukte og smake det som beskrives.

Alice er fortalt i et rolig og stille språk, kombinert med en fin nærhet til tysk kultur og Berlin. Det fungere godt, og dette er en "tenkende" tekst som det er godt å lese. I tillegg er boken som gjenstand vakker, en av de vakreste bøkene jeg har hatt i hendene på lang tid. Pelikanen forlag, som drives av blant andre Knausgård, skiller seg ut fra de andre forlagene, man kan få en følelse av å ha en sjelden gjenstand mellom hendene, som reflekterer innholdet i boken. Estetisk og fint.

Anbefales, god bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar