mandag 11. mars 2013

Ken Opprann - Tro. Mennesker i møte med sin Gud

Ken Opprann, tidligere fotograf for Aftenposten, har i femten år reist rundt og tatt bilder av mennesker og deres møter med sin Gud. Han har avbildet ritualer, sermonier og artefakter knyttet til de største verdensreligionene. I tillegg til de eksepsjonelt "talende" bildene, har fire eksperter skrevet om de ulike religionene. Christine Amadou har skrevet om kristendom, Kari Vogt om islam, Knut A. Jacobsen om hinduisme, Dagfinn Rian om jødedom og Hanna Havnevik om buddhisme.

Tekstene er korte og informative, og ment som bidrag som introduserer leseren til hovedlinjene innenfor de ulike religionene. Det er en stor og tykk bok, og bildene er både fasinerende og vakre.

Det som er slående med bildene er likheten mellom mennesker, uavhengig av hva den enkelte tror på. Religioner er kontekstualisert i praksis og gjennom menneskeskapte symboler, handlinger og riter. Dette klarer Opprann å fange gjennom bildene sine. I disse religionskritiske tider er dette en viktig bok. Kunnskap gjør som kjent ofte vis, og boken gir oss mye kunnskap om "de andre". Det er en styrke med boken at det er lite tekst, leseren er henvist til seg selv og sin egen visuelle opplevelse og tenkningen bildene setter i gang.

Sjekk Oppranns hjemmeside her, han er en glimrende fotograf. Jeg skulle gjerne ønsket meg et av bildene hans på veggen her hjemme, men foreløbig får jeg nøye meg med å nyte denne vakre boken.

Boken anbefales på det varmeste!
God bok!

2 kommentarer:

  1. Dette både ser og høyrest ut som ei spennande bok.

    Eg har i fleire samanhenger tenkt på det du skriv om likheiten mellom mennesker. Vi trur vi er så forskjellige, og på mange måtar er vi jo unike. Samtidig er vi veldig like, på veldig mange områder.

    Takk for boktips!

    SvarSlett