onsdag 30. mai 2012

Alcatraz

Trykk på bildene, så  ser du dem bedre.


Rett utenfor San Francisco, godt synlig fra byen, ligger The Rock - eller Alcatraz. Stedet er berømt og sagnomsust - fra 1932 til 1963 fungerte det som et av USA's mest beryktede fengsler for hard core criminals.

Fengselet ligger på en liten øy ute i Bay'en, og det syntes ideelt som fengsel. Det skal være umulig å flykte fra - iskaldt vann og sterke strømmer gjør det så godt som umulig å overleve lenge i vannet.

 Vi tok båten fra havnen (Fishermans Wharf) og ut, en fantastisk tur som gir et flott overblikk over byen, The Bay, broene og Alcatraz. Turene er ofte fulle og det lønner seg å bestille i god tid. Linken til operatøren vi brukte ligger her.
Da fengselet ble nedlagt, av senator Robert Kennedy i 1963, lå det brakk noen år. Deretter ble det okkupert av indianere som hevdet at det tilhørte dem. De okkuperte det i 19 måneder, rev og ødela bygninger og myndighetene grep inn. Fra 1972 ble øyen et rekreasjonsområde og i 1986 ble Alcatraz erklært som historisk landemerke.
Alcatraz er et av de mest populære turiststedene i Nord-California, og hundredevis besøker øyen hver dag. I tillegg til turister kommer skoleklasser og grupper av amerikanere. På bildet er det en munk, og det var en forunderlig stille og litt andektig stemning på øyen. Kanskje fordi utsikten til byen alltid har vært der og man ble umiddelbart slått av hvor fryktlig det må ha vært å oppholde seg på et slikt sted. Det er så vakkert og har en fantastisk utsikt mot San Francisco. Men det var altså umulig å komme seg derfra.

 Luftegården. Det var ikke mye tid hver enkelt fange fikk her ute.
 To av de mest berømte fangene: Scarface og The Birdman.


Et mytteri ble forsøkt, med dødelig utfall og harde repimander


Legg til bildetekst
Utsikt til San Francisco og The San Francisco-Oakland Bridge, en av to broer som binder San Francisco og The East Bay (inkludert Berkeley) sammen. Den andre broen er Bay Bridge. Denne ble kraftig skadet under skjelvet i 1989 og flere døde på Bay Bridge, blant annet ved at de kjørte rett i sjøen.

På 50-tallet fikk fangene radio på rommet, og mange holdt på med diverse fritidssysler for å få tiden til å gå. Lesing - de hadde et bra bibliotek, tegning og maling, trekkspill og andre instrumenter og kortspill.
Noe av det som gjør inntrykk inne i fengselet er hvor små cellene er og hvor nydelig sollyset flommer inn i ganger og celler. Fengselet var kjent for virkelig god og ernæringsrik mat, og lyset og maten er noe av det som trekkes frem som "positivt".
Utsikt mot Berkeley og Oakland. Den dagen vi var der var det sol og masse seilbåter på vannet. Vi kan tenke oss at det var mange båter på vannet da fengselet var i drift.


 De lagde en rose-hage på øyen og overalt var det blomster, busker og trær.


Turen vi tok var med audio, altså en liten båndopptager som vi tok med oss og lyttet til. Selv om det var mange mennesker der fikk vi oversikt og en følelse av hvordan dette stedet var da det var fengsel.

Det finnes masse litteratur om Alcatraz, og det kommer stadig nye filmer om fengselet. Jeg vil se den klassiske "Flukten fra Alcatraz" og "The Bird Man". Andre gode tips tas i mot med takk!

Anbefales - god tur!

11 kommentarer:

 1. Tusen takk for en utfyllende rapport om turen til Alcatraz, Janicke. Bildene ga det hele en ekstra spiss, fantastisk! Jeg håper vi en vakker dag kan ta turen over there.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nord-California er nydelig. Vel verdt en tur - jeg håper også at du får deg en tur hit :-)

   Slett
 2. Det hørtes ut som du hadde en fin tur på Alcatraz. Jeg blir bittelitt misunnelig kjenner jeg, jeg har virkelig lyst til å dra til USA :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da syntes jeg du skal dra:-) Følg med på KLM - de har av og til kampanjer med billetter rundt 4000 kroner.

   Slett
 3. Denne bloggposten likte jeg, både bildene og teksten var veldig interessant :-)

  SvarSlett
 4. Har begynt å tygge på en kjøretur rett fra øst til vest over det amerikanske kontinentet. Derfor er slike reiseskildringer som denne av stor interesse for meg.
  Mange takk!

  SvarSlett
 5. Fantastisk! Jeg tenker på å ta den turen selv. Enten med bil eller med tog. Amtrak har noen togturer som heter Scienic, det skal være helt superb. Store glassvinduer i togene som gjør at passasjerene virkelig kan nyte turen. Bil er også bra, spesielt hvis du tar noen av de fineste strekningene utenfor freewayene. Som feks Highway 1 når du kommer til vestkysten.

  SvarSlett
 6. Så spennende at du har besøkt Alcatraz og takk for at du deler turen med oss:) Flotte bilder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar Gråbekka!

   Slett
 7. Spennende artikkel! Morsomt å få være med!

  SvarSlett